Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Elgjakt dag 2 – JaktAsle Bloggen

Elgjakt dag 2

Helt annet vär idag, overskyet/regn og 10 grader med mer vind.

Jeg fikk samme pass som igår, ikke så ille da det var elg i det området og jeg syntes passet var bra. Var lite som skjedde og gjengen med hunder fant lite med elg. Litt frem og tilbake var det men ikke noe skikkelig. En hund kommer löpende over en åker der jeg sitter og i fölge hundförer er det andre runden, passgrannen har kun sett hunden så den var ute å trimmet.

Litt senere kommer det plutselig to elger löpende ut på myra!!! Ku og kalv?? nei den er jo ikke så liten. En liten tjur er det jo. De stopper begge to og ser på meg. Vinden ligger delvis fra meg og tror derfor dem skal stikke ganske kjapt. Men de bestemmer seg for å stå litt der på myra, og vi skal bare skyte kalv idag også.

Lokker litt og tar frem kamera istedet. Får tatt 9 bilder men ingen riktig bra.

I kikkertsikte konkluderer jeg med en stor ku og en liten firetakker. Skulle värt perfekt å skyte:) men spörsmålet avvises over jaktradioen. Bikkja som har värt der elgene kom fra må ha litt tett nese, men gir litt lyd når hundförer viser spora over veien!!

Blir to pass til. Et der det ikke skjer noe, og et pass hvor det er ku og kalv i såten. Blir ganglos, men de lurer seg ut. Det kommer et dyr bakfra som jeg hörer, men ikke ser. Litt senere kommer ku og kalv tilbake i området samme vei!!! De svömmer tilbake dit dem kom fra, det er store forflytninger av hunder og mannskap frem og tilbake. Et skudd blir avfyrt, men ble nok en bom.

To dager jakt og kun en kalv i slakthuset. Svakt resultat, som jeg mener skyldes mer hundene enn tilgang på elg i terrenget. Får se hva som skjer neste helg. I uka må jeg forsöke Albin på hare OG nå rådyr!!!

12 kommentarer til «Elgjakt dag 2»

 1. det å begynne med å skyte kalv er kanskje noe av det dummeste jeg har hørt, men det blir jo fler enslige voksne dyr til seinere i jakta…. på tide revisorn begynner å si ifra åssen det bør gjøres…

 2. Instämmer med ovan, varför har ni en sådan regel??
  Är du i Finland eller Norge o jagar nu?
  Intressant skrivet av din dag i skogen och när man klickar på bilden i storformat ser man älgarna tydligt. Bra att ha kamera med jakt o fotojakt är spännande 🙂
  Imorgon …..har längtat så till denna dag…
  Måste upp i början nov till er för ordinarie prov för Tyra…
  Maila var du bor…kanske passerar jag dig…

 3. enig med anonym, hadde vært mye mer rikttig å skyte enslige kuer først og så begynt på kalv… godt ikkje vi har sånn regel i norge, da hadde ikke jeg tort å nærme meg revisoren…

 4. Reglerna som vi har för i år kan verka märkliga om man inte vet orsaken till dom. Kan börja med att fråga sig varför vi har stora fina kor som inte har kalvar med sig. Har haft så nu under minst 3-4 års tid. Sen så ingår våra marker i ett gemensamt licensområde på ca 55000 ha. Utöver det så är det ett licensområde till på ca 45000 ha som också samlas samtidigt för att fundera om avskjutningen, fördelningen och ansökan om licenserna. På vårt licensområde har man konstaterat att det är brist på större tjurar. Tanken är den att få flera större tjurar och förhoppningsvis få korna att både acceptera och bli betäckta på första brunsten. Det arbetet kommer att ta flera år innan vi är i det läget, men som älgstammen ser ut nu så är den inte bra. Älgkalven som jag sköt var inte speciellt stor heller. Har skjutit betydligt större kalvar men då hade vi en mycket mera stora tjurar också. Angående att vi ska skjuta 2 kalvar före ett stort är nog mera för att hålla målsättningen på att få skjutet minst 60% kalvar. Tilldelningen vi har är 6 vuxna och 9 kalvar. Hittar vi inte tillräckligt med kalv så kommer vi inte heller att skjuta de vuxna djuren. Mvh BT

 5. Skyte kalv först intet problem om man sparer alle kuer over 130 kg. Det er en måte å sikre at man ikke skyter for mye elg i en utskutt stamme. Så regelen om to kalver för en voksen osv synes jeg er ok. Kiipt når det kommer skytbare okser på post så klart men men… Lite kalver funnet av tvilsomme hunder er problemet.

 6. Problemet är ju att få vägt korna före man har skjutit dom. Sen blir en kviga ko också men hur länge det tar är en annan sak. Tror att det blev observerat åtminstone 3 eller 4 kor utan kalvar första dagen vi jagade. Mvh BT

 7. jeg syntes denne modellen er bra: første uka er kalv fredet, og ku lovlig. Da faller det noen enslige kuer (helst små kuer selvfølgelig). Etter den første uka er alle kuer fredet mens kalv er skytbart. samtidig sparer man mellomstutene f.eks 4-10 tagger. Men i alle avskyningsplaner må jegerene ta hensyn til kuenes størrelse, å det er ikke alltid lett….mvh jaktboss

 8. Jeg skreiv 1 innlegg. Må bare si at jeg er for kalveskyting. Og jeg står for det jeg skreiv men Problemet starter etter man har skutt kalvene. Er da planen å skyte kuer siden det er lite kalv? For å få en bedre stamme så må man bare skyte kalv noen år. Men er det som i norge så er det noen som bryr seg mer om fryseren fylles enn om elgstammen er stor og sterk.. emil

 9. Veie levende elg ikke lett, hvis ikke det går å montere vekt ved viltkamera??? 🙂 130 kg da er dem så små at alle ser at dem er små. Planen er vel å skyte max 1-2 kuer av de 6 voksne, hvis jeg har forstått det rett. Og da helst kviger (håplöst ord på ville dyr da det fort er en ku uten kalv iår eler kalv skutt). Finner man ikke kalver bör det ikke skytes så mange elg. MEN tror det er ok med elg, hundene derimot….

 10. Hvis det er mange kuer uten kalv vil jo det si at det ikke er nok voksne stuter. Da kan man heller ikke skyte stuter. Og kuer sier seg selv at man skal være forsiktig med å skyte. Emil

 11. Kan se ut som öja jaktlag er rammet av drangedal sjuken.. ingen ville innse at stammen var på kjapp vei nedover, før stammen var i bånn og etterpå ble/ er det en evig diskusjon om hvordan det skal rettes opp… kan ha noe med beitene å gjøre, ei ku skal oppnå en viss kondisjon før den produserer kalv. Jaktboss.

 12. Det verkar ju som ni förstått situationen som vi har här nu. Normalt brukar vi ha en licens mellan 10-14 vuxna och lika mycket kalv på vårt område. Det var nog några (mig inräknat) i jaktlaget som förstod att det skulle skita sig om man hela tiden låg på en 60% skjutna tjurar under många år. Att tro att det inte behövs lika mycket tjurar som kor är nog att sticka huvudet i sanden. Men att få majoriteten att börja inse det är inte lätt. Nu så har man nog börjat inse att allt inte står rätt till. Men ändå pratar man om att man måste spara kor. Räknar man att de kor som vi sett utan kalv skulle ha i genomsnitt 1,5 kalv så skulle det inte vara några problem att skjuta det kalvantalet som vi normalt brukar ha. Tror att det tar åtminstone en 3-4 år innan stammen är i balans om vi lyckas att få upp antalet och ÅLDERN på tjurarna. En annan sak med att vi riktar in oss på kalvar nu är ju att de tjurar vi har får chans att sätta på flera kor innan det är risk för att de blir skjutna. Har vi tur så kommer kalvantalet att vara förhoppningsvis bättre redan nästa år. Mvh BT

Det er stengt for kommentarer.