Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Jakt? – JaktAsle Bloggen

Jakt?

Hvor mye skal vi tillate for at vi «jegere» skal ha det moro?

Kanskje et rart spørsmål og hva er hensikten med å stille et slikt spørsmål? Jakthater, fremme egne jaktformer, skade jegere, ødelegge for andre, skape debatt uten mål etc etc.

Bakgrunnen er litt sammensatt for egen del, og just nu var det program på tv hvor snarefangst av ryper blle vist.

Er det noe bra? Snarefangst av elg eller andre dyr ikke lov. Ryper sikkert noe kulturarv??? Hva da kultur, vi mennesker skal kunne plage dyr til døds for sånn har det alltid vært?

Litt samme med catch and release. Hva hvorfor og hvem tenker det er greit for en fisk? Henge på en krok i kjeven til utmattelsen tar deg, løftet opp i været om du er stor nok og bli tatt bilde av! Nja …

Og så enda mer følsomt for nordiske «jegere» .. jakt med hund. Dyra er ikke stressa, de vryr seg ikke, tradisjon og kulturarv….

Nja de har ikke samme hjerne, men en elg aom blir skjelt på i et døgn (når hunden er skikkelig bra og står hele natta) synes ikke det er hyggelig. Den legger seg kanskje ned men sover neppe. Rådyr som jages i 6 timer av en skikkelig bra hund mister masse unødig energi, uansett om det lett kan løpe fra hunden. Haren som rolig hopper rundt et par fire timer i på formidddagen når den egentlig trenger hvile… tja alle skjønner hvor jeg vil..

Effektivitet og krav om å felle et vist antall kløvvilt for å unngå for store skader på skog og avlinger? Penger å hente for skogeiere? Moro og hobby for jegere? Nødvendig forvaltning?

Erfarer selv og mulig pga mangel på egne muligheter at mye av jaktkulturen grenser til dyreplageri for egen nytelse.

Bør det stilles mer krav? Mye er umulig i praksis mwn hva med å premiere elghunder som ikke loser natta igjennom, eller harehunder som loser i 5 timer?

Vi må ha jaktinstikt, interesse mv så det koker litt ned til lydighet. Hunder som kan kalles inn når det er ønskelig. Etter 30 min, etter 90 min eller 2 timer. Da har KANSKJE ikke viltet forbrukt unødig energi som medfører død i løpet av vintern.

Burde vi som jegere klare å komme til skuddsjanse i løpet av, tja si 2 timer og dermed hunden gi seg?

For egen del så må jeg jo si at jakt med drivende hund er spennende og morsom, men det blir jo høyere andel dårlige skudd! Dyrene stresses for vår «nytelse» og kanskje fordi alternativet er for dyrt?

Jegere uten hund? Blir det kanskje mer stress for dyra, alltid noen som kan ligge vakom en furu?

Tja syra slik jeg oppfatter dem er uansett alltid på vakt mot farer.

Krevende og økte kostnader? Tja mulig det. Ingen jakter hare uten hund, kanskje ikke rådyr, hjort og elg heller.

Sverige, Norge og Finland har sin måte. Storbritania sin og andre europeiske land sin. Alle hevder kultur .. alle dreper .. alle forvalter.. hva er mest etisk?

Dere som har lest hit har trolig en egen formening og flerparten uenig.

Personlig allitid vært negativ til hunder som loser/ henger på vilt over to timer.

På eldre dager velig fan av hunder som kan kalles inn. Både mer effektiv jakt og nødvendig kontroll på hunden.

Nå enda eldre og synes faktisk jakt med drivende hund bør diskuteres hvorvidt det er etisk og fornuftig utfra dyrenes unødige energisløseri og unødvendig sløseri av kjøl i form av dårlige skudd på vilt i bevegelse. Alt forsi det er moro, unnskyld tradisjon og kulturarv.

Elgjakt med stålos er forsåvidt ok, men igjen hvorfor kudos til hunder som loser natta igjennom? Røva hunder eller mer eksakt ræva hundeier aom ikke kan avslutte losen med innkalling. Innkalling av hunden burde stå for vesentlig del av poeng på jaktprøve. Og hunder som ikke kan kalles inn bør strykes/ underkjennes. Resultat blir fokus på hunder med læringsmulighet, men eier står uansett fritt.

Jegerkorpset samlet er da bedre for å si fra! Humden din jaget over to timer, nja vi blåser av, skyter ikke, berømmer ikke. Elghund stått hele natt.. huff ikke bra, du må trene på å kalle inn…

Jævla idiot som bare ønsker bedre og enklere jakt for egen del. Jo kanskje, men argumentene over blir snart samfunets krav og regler. Møt dem ellers blir jakt med hund snart historie.