Målemetoder CIC vs SCI

Lite jakt og da går tiden med til å tenke over annet…

I Norge anvendes CIC sine målemetoder ved bedömming av trofee. For rådyr vil det väre avgjörende hvilke vekt trofeet har, i motsetning til SCI sine bedömming der kun lenge, omkrets, antall tagger er avgjörende (http://www.scirecordbook.org/docs/methods/Method_21-T.pdf). Det er heller ikke rom for skjönn, dvs skjönnhetspoeng og straffepoeng.

Det som dessverre mangler i SCI sin måling er volum av geviret. Det synes jeg er avgjörende, dvs grovheten av hele geviret. Medtatt volum vil SCI väre en helt objektiv metode for å bedömme trofee.

CIC sitt bedömningsskjema medförer også skjönn ifht hvordan skallen er saget, bla. fordel å beholde hele skallen.

SCI deler inn i typical og non-typical trofee også, samt om trofeet er skutt på innmark. CIC godtar ikke trofee fra innmark eller abnorme (hvor listen legges er et annet spörsmål) i sine lister. Rekordene til CIC er heller ikke så enkle å finne frem til, mens SCI har sine top ten tilgjengelig på hjemmesidene.

Har imidlertid vurdert om rekordbökene ville sett anderledes ut hvis SCI hadde «bestemt» fremfor CIC. Mr Stjernswärd sin rekordbukk var tung (875 gram) og massivt (435 volum). ikke funnet hvor langt det var, ei heller bilder.