Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Rovdyr diskusjonen – JaktAsle Bloggen

Rovdyr diskusjonen

På reisefot leser man gjerne litt blader, og i dag ble det bladet Jakt. Greit nok blad det, og med test av mitt bestilte kikkertsikte Trijicon som får klart godkjent. Som vanlig i disse jaktbladene er det mye skriverier omkring rovdyr og deres uhemmede fremferd over landene. Både Sverige og Norge er hardt rammet!! 

Intressant å lese at 10452 rein er akseptert som tatt av rovvilt og erstattet. Dette etter et skjönn hvor kun 542 er konstatert tatt.  Hmm lurer på hvordan disse tallene er for sau og andre tamdyr? En kostnad politikre er villig til å ta, pga sin rovdyrpolitikk?
Vidre er det et innlegg fra Dagh Bakka som sliter. Hans elghund er så «god» at den henger på elgen hele natta. Problemet i ulveområdene er at eieren da må ut og passe på super hunden, som ikke kan kalles inn. Får sikkert denne tilbake rett i tryne, men denne hunden kan vel ikke kalles god når den ikke kan kalles inn?? Ulvetider krever nye regler for at hunder skal får bokstavene UCH. Hunder som loser på dyr mer enn 2 timer bör få betydelig minuspoeng!
Det kan også leses at vildsvin er farligere enn ulv (å nei og jeg som önsker vildsvin i mine jaktområder). Igjen er det merkelig informasjon. Under overskriften «Villsvin dreper hunder» fremkommer det at 11 hunder i Sverige er drept av ulv i 2010, mens 93 hunder er skadd/drept av villsvin. Ja men hvor mange er drept av villsvin???? 
Hva vil du fram til??? I diskusjonen om rovdyr er det en vesentlig mangel på fakta. Dette kombinert med at de mest ekstreme på begge sider er mest synlig gjör at hele diskusjonen er en «no point»-diskusjon. De ekstreme styrer og medförer at debatten blir uintressant.
Letteste er å fjerne alle rovdyr! JA men de som vil dette er klart i mindretall. Selvsagt kan det diskuteres hvem som har «stemmerett», noe som vil medföre alvorlige demokratiske problemer. Hvem skal bestemme hvem som skal kunne stemme (bestemme) i de ulike sakene??? Og her snakker vi ikke bare om jakt.
De fleste av oss som har en mening ligger et sted midt i mellom, rovdyr må aksepteres og gir muligheter for ny type jakt (kanskje litt for vanskelig for oss vanlige jegere) MEN rovdyrene må også forvaltes fornuftig.  Skal vi fortsatt ha jakt som en akseptert hobby i norden må antall rovdyr holdes på et rimlig nivå. 
Selvsagt kunne all jakt forbys, naturen styrer seg selv og antall trafikkulykker unngås ved målrettet utforing. Stammene av både rovdyr og byttedyr vil naturlig tilpasse seg, med de svingninger det betyr. Tror imidlertid det ville gått tid för man hadde fått ulykker ned til et akseptabelt nivå.
Mennesket er imidlertid fortsatt på toppen av näringskjeden og önsker å styre. Pr idag vil nok flertallet väre for at jakt skal väre en akseptert hobby, men kanskje ikke i fremtiden. Samfunnet utvikles hele tiden og det med at jakten er en nedarvet egenskap blir muligens endret, samtidig som vi ser at innstillingen til rovdyr endres. Flertallet vil kanskje om 20 år anse jakt som uetisk, for det anses at naturen skal styre seg selv.

3 kommentarer til «Rovdyr diskusjonen»

Det er stengt for kommentarer.