Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php:14) in /customers/0/9/2/jaktasle.com/httpd.www/blogg/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Vårens jakteventyr – JaktAsle Bloggen

Vårens jakteventyr

I år ble vårens jakteventyr en tur til de svenske skoger på vildsvinjakt. Nærmere bestemt til Boo Egendom sine store fine marker.

Ankomst onsdag ettermiddag og der møtes man av stedets viltmästare. I tillegg er det en liten grupp hel- og halvskovler som beiter fredlig en 150 meter fra Jaktvillan Nain.


Resten av gjengen (10 skyttere) innfinner seg og etter en liten gjennomgang er vi på vei mot kveldens pass. Tar litt tid å få oss ut, men litt over kl 8 er jeg alene i skogen. Sniker langs traktorvei mot åtlen. Ser åtlen og under forspredern en svart gris….  To steg tilbake og ned med ryggsekken. Frem igjen og grisen ser mot meg. Stikker en sving avgårde men er snart tilbake. Finner ikke ut hva det er og når jeg forsøker ta opp geværet stikker den igjen med et fnys.

Opp i tårnet og kvelden fortsetter.


Svarte skyer medfører midlertidig svarte natta, men intet alvorlig regn. Det er mye lyder som vanlig, men er ganske sikker på at det er gris i nærheten minst en gang. Ser imidlertid ikke noe før vi er i bilen, da løper tre røde griser over veien. Det ligger gris på 5 av de andre plassene.

Opp tidlig neste morgen og ut mot nytt tårn. Kl 0330 er jeg ute av bilen, og på med hodelykt. Sniker meg mot tårnet, uten ben. Kommer over bakketoppen og der lyser det i flere øyner. Ned og av med lampen. Opp med Mauser og sikter, er tre griser på åtlen. En midt under spreder og en på hver av sidene. Klokken 0350 så har jeg ikke sett noen små, og finner ut jeg skal skyte en av de på kantene. Den til høyre står best, og med belyst prikk midt i bogen smeller det. Grisen går rett i bakken, mens de to andre setter høgsta fart bort. Tar igjen frem pannlampan og konstaterer at grisen rykker litt på seg men snart ligger stille nesten midt under forspredern.

Blir sittende en time, men da har det kommet et par cm snø og jeg ber om å bli hentet. Grisen veies til 50 kg levendevekt. Oppsummering av morgen er at kun to av ti står uten tellende resultat. De har heller ikke sett gris.

Ny kveld nytt tårn.

 

Starter med grevling som kommer jabbende bakfra, deretter tilbake. Så lette hopp over skogbunnen og en mår kommer. Rett under tårnet kommer den.

Så en hare som skal ha litt korn i kroppen. Grevling kommer deretter fra «rett» side og inn på åtlen. Den nyter hørbart, men stikker etterhvert i bra tempo. Grunnen til det er nok grisen som kommer lett løpende. Den tar en halvrunde, deretter rett over åtlen og tilbake før den starter med å mumse. Svart ganske stor gris, ingen små i sikte… hmmm hva er dette da… Den står å spiser i sikkert ti minutter med full breiside til, men jeg får aldri avgjort om det er sugge eller galt.

Den stikker plutselig i full fart, og det pga en større gruppe griser kommer frem. Fem store og noen mini. En er størst og tydelig sjef. En blir hele tiden jaget vekk og holder seg i utkanten. Men vanskelig å se hvilke kjønn det er. Hvor lenge de er framme er vanskelig å si, men minst 15 minutter – tror enda mer. Lyset begynner å bli veldig dårlig og når minste grisen igjen blir jaget bort så bestemmer jeg meg. Når den forsiktig nærmer seg matplassen igjen smeller det, og klokken er litt over 22. Det blir kaos og grisene forsvinner, hører de fnyser litt oppe i skogen før det blir tyst.

På skuddplassen er det blod, få dråper og veldig mørke. Vi gjør et kort søk i kantene rundt åtlen og finner litt blod til. Blir bestemt at det skal slippes på hund. Denne finner grisen ca 150 meter fra skuddplassen. Inn litt langt bak, men ut i bogen. 63 kg levende vekt gris er harde.

Oppsummeringen for kvelden viser at det nå er kun en av ti som er uten gris. Han så imidlertid også griser men uten å få skutt. «Min» gris til venstre – galt på 90 kg levende ved siden av.

 


Siste morgen og nytt pass, det er -5 grader når jeg går ut av bilen. Bra pass, men siden tårnet står feil ifht vind blir det på bakken.

Ikke noe syn av noe annet vilt enn småfugl denne siste morgen.

Oppsummert:
Fantastiske jaktmarker og jeg fikk se mår, hare, grevling, dov (massevis), vildsvin (ca 15), kronvilt og elg. Fikk skutt to fine griser og opplevelsen i åpne tårn er super. En god start på årets jaktsesong. Vel hjemme fikk Albin snust litt på vildsvinet, mens andre var klar med stekepanna….En kommentar til «Vårens jakteventyr»

Det er stengt for kommentarer.