Grisjakten

Da var årets grisetur unnagjort, og med tellende resultat.

Ankommer etter kun en liten feilkjøring til et fint skogstorp midt i de svenske skoger. Får inn utstyret i huset før man er klar for litt info og deretter jaktklær på. Pass nr 6 trekkes og som vanlig er det god stemning og forventninger i luften første kveld.

Finner tårnet og kommer meg opp, mye duer og etterhvert rugder som trekker over hode. Skjønner godt hvorfor de kaller dem Morkulla på svensk – en liten «morrar» er det. En trane stikker innom på åtelen før sprederen plutselig setter igang og gir meg en vekker! Det er i gang med å mørkne når jeg hører det kommer noe, og etter litt spennende ventetid kommer første gris. Stor!?! og flere til kommer. Ser at det er små randiga med og tvilen kommer. Med fjorårets feil i minne blir det mye spaning. En tydelig svart, fire brune og tre små randiga.  Får aldri bestemt meg og kvelden rundes av. Mye gris sett og hørt på andre poster, men kun to som har skutt.

Ute og klar kl 0315. Pass nr 9 opp av hatten. Der skjer ikke så mye annet enn duer, traner og morkulla. Tilbake litt over kl 06 og få som har sett noe, kun en skutt gris.

Litt omvisning i løpet av dagen og tiden går sakte, soving ikke lett på dagen. Mye dov observeres og jaktsuget er følbart. Herlig måltid mat blir servert i skogen (tjöldknöl av elg og dov med tilbehør).

Dags for siste kveld og får pass 36. Her er observert griser kvelden før men ikke skutt. Men vinden er litt lumsk. Derfor ikke annet enn fugler her heller. Noen har observert griser og Emil har fått skutt en gris – grattis.

Siste morgen og med et foreløpig dårlig resultat for gruppen (4 griser på 11 mann) er det spent stemning også blant guidene. Trekker pass nr 3 og slippes av 400 meter før stedet. Går langs grusvei i fin vind. Ser snart tårnet og lukter vildsvin!!! Ser det beveger seg på jordet, opp med børsa og ser da at det er lange bein på fire dovhjorter. Er på 40 meter, men de oppdager meg snart og stikker avgårde. Jeg opp i tårnet og setter meg på reinskinnet.

10-15 minutter senere kommer en to tre griser jumpende ut på jordet. Helt klart skytbare griser, og når den ene står alene og bredside…. PANG!!!!….  rødpunktet i Zeissen er perfekt i slike forhold. Alle tre løper iveg langs jordekanten, mulig den ene sjangler litt… Hmm usikkerheten kommer…

På skuddplassen forsvinner tvilen:

Etter litt blodspor finner jeg grisen under en gran rett over diket fra jordet. Tipper 41 kg og vekten i slakthuset viser 45. Nøyd med den!

Etterhvert melding fra Per og Ottar som begge har skutt gris denne morgen. Blir totalt 10 griser på 11 mann, pluss en usikker påskutt ikke gjenfunnet gris. Godt fordelt på gruppen, og kun en som ikke har sett noen griser.

Konklusjon vellykket tur til Boo igjen.

Vel hjemme er det fotoshoot med grisen, med de som ville.

Og siste døgn har jeg sett både råbukk og fjorårselger her i Finland. Tydelig at våren er igang skikkelig og på fredag begynner vårbukk jakta….

En kommentar til «Grisjakten»

Det er stengt for kommentarer.